ZNEČISTENÁ VODA V BAZÉNE? TAKTO SA JEJ ZBAVÍTE!

Niekedy sa stane, že sa bazén nepodarí udržať úplne čistý. Voda je rôzne zafarbená a zakalená. Nie len, že ide o na pohľad nepríjemnú situáciu, kúpanie v takejto vode nepripadá do úvahy, nakoľko takáto voda zle vplýva na naše zdravie a môžete ľahko prísť k ochoreniam zažívacieho ústrojenstva či podráždenia kože. Nech je už dôvod akýkoľvek, nemusíte zúfať. Na každý typ znečistenia existuje účinná metóda jeho odstránenia. Ak vás trápia nasledujúce problémy, prinášame vám riešenia a tak môžete znova dosiahnuť priezračnú vodu vo vašom bazéne.

ZAKALENÁ VODA
Zakalenie môže mať viacero príčin. Najčastejšie ho spôsobujú minerály alebo častice, ktoré nie sú viditeľné voľným okom.
Čo pomôže?
Skontrolujte a vyrovnajte pH na odporúčanú hodnotu 7,1-7,4 a následne aplikujte Vločkovač a nepretržite filtrujte minimálne jeden deň.
Ak to nezaberie, skontrolujte stav filtra, prípadne urobte spätný preplach filtra.

 HNEDÁ ALEBO TYRKYSOVÁ VODA
V tomto prípade voda v bazéne pravdepodobne obsahuje veľa železa alebo iných kovov.
→ Čo pomôže?
Najskôr skontrolujte pH vody a upravte jeho hodnotu na 7,1-7,4.

Odpustite z vody asi 20%, pridajte Stabilizátor tvrdosti a doplňte vodu. Pridajte Vločkovač a vodu nepretržite filtrujte minimálne jeden deň.

Hnedá voda väčšinou zreaguje s chlórom hneď po jeho prvom pridaní do vody. Predísť tomu viete tak, že po napustené bazéna, ešte pred tým ako pridáte akýkoľvek chlórový prípravok, aplikujete do vody Odstraňovač kovov, ktorý odstráni nežiadúce kovy ako mangán či železo, ktoré zhnednutie vody spôsobujú.

 ZELENÁ VODA
Ak sa vám voda v bazéne zafarbila do zelena, môžu za to riasy. Tie sa do vody mohli dostať buď vďaka napadaným nečistotám, veľkému teplu, keď je vo vode menej chlóru, než je odporúčané alebo má voda nesprávnu hodnotu pH ale zväčša tým, že ste sa o bazén pár dní poriadne nestarali. Zelená voda je často sprevádzaná tvorením slizu na dne a stenách bazéna, preto je toto znečistenie jedno z najnepríjemnejších.
→ Čo pomôže?
Skontrolujte pH a upravte ho na hodnotu 7,1-7,4. Aplikujte Chlór Šok, nechajte pôsobiť niekoľko hodín a nepretržite filtrujte vodu minimálne jeden deň.

Následne aplikujte Algicid, ktorý zničí riasy a ich zárodky. Algicíd v bazéne účinkuje dlhodobo v rozmedzí aj niekoľkých dní.

Ak je to potrebné, aplikujte potom Vločkovač, ktorý pomôže filtračnému systému odviesť z vody všetky zvyšky rias.

 MLIEČNA BIELA VODA
Mliečna biela voda môže mať niekoľko príčin. Môže byť spôsobené vysokým obsahom minerálov, je príliš vysoké pH vody alebo ide o organické znečistenie z ľudskej kože. Taktiež môže byť vo vode príliš veľa vločkovača.
→ Čo pomôže?
Zmerajte hodnotu pH vody a upravte na hodnotu 7,1-7,4 (ideál 7,2)

Ak problém naďalej pretrváva, pridajte do vody Chlór Šok a nepretržite ju filtrujte aspoň jeden deň.

Ak nepomôže ani to, aplikujte Vločkovač, ktorý obalí všetky nečistoty aj zákal a vytvorí z nich zhluky. Tie buď odfiltruje systém, alebo klesnú na dno, kde ich môžete povysávať.

V prípade, že vločkovač používate často, musíte buď počkať, než sa bude mať prípravok opäť na čo naviazať, alebo môžete vypustiť časť vody (aspoň štvrtinu jej objemu) a nahradiť ju novou.

Ďalším častým problémom mliečnej vody je aj vysoký podiel minerálov z dôvodu vysokej tvrdosti vody. Takto sa vo vode usádzajú vápenaté častice a vodu zakalia. V tom prípade používajte Stabilizátor tvrdosti, ktorý vodu zmäkčí.

 ČIERNE ŠKVRNY NA STENÁCH A DNE BAZÉNA
Ak máte čierne škvrny na stenách alebo dne bazéna, dôvod je jasný. Voda je napadnutá čiernymi riasami.
→ Čo pomôže?
Najskôr skontrolujte a upravte hodnotu pH aj koncentráciu voľného chlóru.

Potom pridajte Chlór Šok a nechajte pôsobiť. Následne pridajte Algicid a po 24 hodinách pridajte Vločkovač.

Vyčistite fóliu a vodu nepretržite filtrujte.