AKO PRIPRAVIŤ BAZÉN NA LETNÚ SEZÓNU

Začína sezóna kúpania a šantenia vo vode no Váš bazén je ešte v zimnom režime? Pár jednoduchými krokmi Vás prevedieme ako sa na toto obdobie pripraviť.

Vďaka dnešným technológiám a ľahko dostupným možnostiam nemusíte pred zazimovaním bazéna vypúšťať vodu. Základom je ale správne zastrešenie či zakrytie bazéna. To zabezpečíte jednoducho použitím zazimovacej plachty. 

Ak ste sa teda rozhodli ponechať vodu z minulej sezóny, vašim prvým krokom by malo byť odstránenie napadaného lístia či iných hrubých nečistôt bazénovou sieťkou.

Ďalším nevyhnutným krokom je ošetrenie stien bazéna. Pokiaľ by ste tento krok vynechali, mohli by ste sa akokoľvek snažiť o vyčistenie vody, výsledok by nebol žiadúci. Na vyčistenie bazénových stien používajte na to určené čistiace prostriedky, ktoré nájdete tu. Pozorne si prečítajte návod, aby ste predišli nehode. 

Správna cirkulácia bazénovej vody je kľúčom k bezpečnému kúpaniu sa. Z praxe vieme, že voda v pohybe, ktorá cirkuluje, je čistejšia a bezpečnejšia než stojatá voda. Dôležitým krokom je teda priebežné čistenie filtra. Pri kazetových filtroch odstráňte filter zo základne a dôkladne ho vystriekajte hadicou. Pred čistením pieskového filtra sa najskôr uistite, že je oddelený od potrubia v bazéne a podobne ako pri kazetovom filtre použite vysokotlakovú hadicu.

Pred použitím chlórových prípravkov upravte bazénové pH na 6,8 - 7,4. V takom prípade bude dezinfekčná schopnosť chlóru najvyššia. Vyberte si zo širokej ponuky prostriedkov na úpravu pH a testerov na otestovanie koncentrácie. Potom môžete začať s dezinfekciou samotnej vody.

 

Nakoľko sa vo vode vytvára veľké množstvo mikroorganizmov, treba dbať na starostlivosť o vodu počas celej sezóny. Koncentráciu chlóru je dôležité udržať medzi 0,3-0,6 mg/l. To viete otestovať vďaka testerom. V dnešnej dobe je na trhu veľa chlórových prípravkov v rôznych formách či už kvapalné, tabletové alebo práškové. Najobľúbenejší je tabletový chlór, ktorého účinok vydrží najdlhšie. Tablety sa pomaly rozpúšťajú v plávajúcom dávkovači a tak stabilizuje jedna tableta hladinu chlóru približne na 5 dní.

Hotovým zázrakom je takzvaný chlór ŠOK, ktorý expresne upraví hladinu chlóru vo vode. Táto “šoková terapia” vody by sa mala vykonávať preventívne jeden krát do týždňa, ale taktiež napríklad po daždi či po zvýšenej návštevnosti bazéna než je obvykle. Upravíte tak zakalenú vodu ale taktiež predídete možným budúcim problémom.

Pokiaľ je pre Vás z akýchkoľvek dôvodov úprava chlórom neprípustná, vybrať si viete z ponuky bezchlórovej chémie alebo dezinfikovať vodu za pomoci špeciálne upravenej morskej soli.

Pýšiť sa bazénom v záhrade je úžasná vec, ktorá vám určite prináša veľa krásnych chvíľ a relaxu, no aby vám adekvátne slúžil, musíte mu tiež obetovať trochu času. Správna a dôkladná údržba je kľúčom k plnému užívaniu.

Ešte ste neodzimovali svoj bazén? Tak do toho, je najvyšší čas !

Ak by sa vám zdal postup pri odzimovaní trochu zložitý alebo nemáte dostatok času, nemusíte zúfať. Zverte to do rúk nám. Zavolajte alebo napíšte nám a o všetko sa postaráme. (Šamorín, Bratislava a okolie).