AKO SPRÁVNE ZAZIMOVAŤ BAZÉN

Na začiatok je dôležité vedieť, že je rozdiel či idete zazimovať zapustený fóliový, betónový či laminátový bazén alebo nadzemný PVC bazén. Tiež je dôležité vedieť, kde sa nachádza strojovňa bazéna - v pivnici domu, v drevenom domčeku v záhrade alebo v šachte vedľa bazéna. Je dôležité taktiež zistiť, kadiaľ vedú trubky, ako sú hlboko a či sú izolované. Keď máte tieto otázky zodpovedané, môžete začať. 

Zazimovanie sa vykonáva, keď sa ustália teploty na cca 10°C. Zazimovaním zabezpečíme bazén proti množeniu baktérií, rias a mikroorganizmov.

Správne zazimovanie je kľúčom k jeho dlhoročnému a bezproblémovému používaniu.

zazimovanie_blog

- Odstráňte z vody v bazéne plávajúce nečistoty pomocou sieťky a vysajte dno bazénu bazénovým vysávačom.

- Pri nadzemnom bazéne vyberte schody z vody a očistite ich, aby boli pripravené k uskladneniu.

- Upravte pH vody na hodnotu 7 - 7,4.

- Nasleduje samotná dezinfekcia. Tú docielite použitím prostriedku Chlór Šok a následne je piesok vo filtrácii nutné dôkladne prepláchnuť pre odstránenie všetkých nečistôt a jeho dezinfekciu.

- Znížte hladinu vody minimálne 10 cm pod skimmer. Bazén nikdy nevypúšťajte úplne. Pri fóliových bazénoch je dôvodom spodná voda, alebo voda pri topení snehu. V zime sa môže dostať voda pod fóliu a zdvihnúť ju. Ak necháte na dne 20 - 40 cm vody, tak táto bude robiť protitlak a nepustí vodu z vonku do bazéna.

- Teraz je potrebné vysať vodu z potrubia medzi bazénom a filtráciou. Môžete vyfúknuť trubky kompresorom alebo vysávačom na mokré vysávanie, aby v nich neostala voda a v mrazoch tak neprišlo k ich roztrhnutiu.

- Demontujte čerpadlo a vylejte z jeho potrubí zvyšnú vodu podľa návodu ku konkrétnemu typu. Na šesťcestnom ventile nastavte pozíciu ZIMA (prípadne medzi polohy ODPAD a ZAVRETÉ). Všetky časti filtračnej jednotky uložte na suché miesto chránené pred mrazom. Taktiež odpojte solárny ohrev podľa návodu výrobcu.

- Aplikujte prostriedok Zazimovač, ktorý slúži na zazimovanie vody vonkajších bazénov, zabraňuje rastu rias a uľahčuje čistenie bazénu na jar. Dávkuje sa v objeme 1 liter prípravku na 20 m3 vody.

- Na hladinu bazéna rozložte dilatačné plaváky, ktoré zabránia rozpínaniu ľadu.

- Zakryte bazén krycou plachtou, ktorá chráni bazén pred padajúcimi nečistotami, ako je lístie či ihličie. Ide o husto tkanú sieťovinu, ktorej oká síce prepustia vodu z topiaceho sa snehu, ale sú natoľko husté, že nedovolia, aby do bazénovej vody prenikli mechanické nečistoty.

- Ak je bazén zastrešený, jeho príprava na zimu a jarné odzimovanie sú oveľa jednoduchšie. Zastrešenie výrazne zabraňuje prenikaniu nečistôt, ktoré treba vyberať z vody. Ak je bazén vybavený posuvným zastrešením, počas zimy je potrebné z neho odmetať  sneh, aby sa zabránilo preťaženiu konštrukcie.

- Zazimovanie nadzemných bazénov z PVC je podstatne jednoduchšie. Bazén vypusťte, umyte, usušte a uložte na suché miesto, kde nemrzne. Aj vypustená filtrácia sa musí vyčistiť od usadených nečistôt. Taktiež ju odporúčame skladovať na suchom mieste s teplotou 5 - 30 °C.

Ak by sa vám zdal postup pri zazimovaní trochu zložitý alebo nemáte dostatok času, nemusíte zúfať. Zverte to do rúk nám. Zavolajte alebo napíšte nám a o všetko sa postaráme. (Šamorín, Bratislava a okolie).